İntermodal, ürünlerin taşıma kabı değiştirilmeden (elleçlemeden) farklı taşımacılık yöntemleri kullanarak alıcıya yükü ulaştırma yöntemine intermodal taşımacılık denir. İntermodal taşımacılıkta demiryolu, karayolu ve RORO Taşımacılık yöntemleri etkin kullanılmaktadır. Müşterinin ürünlerinin zarar görmemesi için ve maliyet açısından avantaj sağladığı için intermodal taşımacılık yöntemi geliştirilmiştir. Tek taşıma yöntemi ile ilerlemediğinden dolayı çevre kirliliğine daha az neden olmaktadır.
İntermodal Taşımacılığın Faydaları
- Zamandan tasarruf sağlar
- Denizyolunun yetersiz olduğu noktalarda karayolu ve demiryolu teslimata imkan tanır.
- Kapıdan – Kapıya Teslimat yapmaya olanak tanır.
- Doğa koşullarına karşı ürünlerin elleçlenmeden kaza risklerini ve yıpranmasını azaltmaktadır.
- Maliyetler açısından büyük avantaj sağlar.
İntermodal Taşımacılık Bölümleri ve Taşıma Türleri
Karayolu : İntermodal taşımacılıkta konteynerlar ağırlıklı olarak kullanılmaktadır. Yükleme noktasından konteyner yükleme firması tarafından işlemleri tamamlandıktan sonra; araç üzerine konteyner yüklenir. En yakın noktada bulunan demiryolu noktasına yükler sevk edilir. Nakliyeci tarafından anlaşmalı olduğu trene yükleme yapılır. Varış yapacağı tren istasyonuna ürünler konteynerda ulaşır. Nakliyecinin acentesi tarafından karayolu nakliye aracına konteyner yüklenerek. Ürünleri teslim eder. Konteyner dönüş yükü bir noktadan yükleyecek ise aynı şekilde ilk çıkış ülkesi ve lokasyonuna dolu veya boş döner.
Demiryolu: İntermodal taşımacılığın en önemli kilit noktalarından birisidir demiryolu taşımacılığı. Uygun navlunlar ve çevre kirliliğine daha az neden olur. Bazı noktalarda zorlu dağlık bölgelerde demiryolu var ise büyük avantajlar sağlamaktadır. Konteyner boşaltma yapmadan ilgili tren vagonuna kolayca yüklenmektedir. Yükleme ve boşaltma da hızlı teslimat için seri işlem yapabilme imkanı sağlar.
Denizyolu RORO Taşımacılık: İntermodal taşımacılığın en uygun fiyat ve karasal bağlantı olmayan noktalarda kıtalar arası ve aynı zamanda yurtiçi hizmeti de denizyolu RORO taşımacılığı imkan tanır. Konteyner aktarma olmadan deniz, kara, hava, demiryolu gibi farklı taşıma yöntelerini entegre halde karma taşımacılık metodu ile uygun navlun sağlar. RORO Gemileri yürür aksamlı mobil ürünlerin yüklemesini yapabilir. Dorse üzerine yüklü konteynerlar; dorse gemiye yüklenir; varış noktasında anlaşmalı acentenin çekicileriyle boşaltma sağlanır.
Havayolu Taşımacılığı: İntermodal taşımalarda pek sıkı görülmese de havayolu ile konteynerlar uçakla varış havalimanına gitmektedir. Çok uluslu şirketlerin acil ve hassas yükleri için kullanılmaktadır. Genelde değerli ürünlerin taşıması bu yöntemle yapılmaktadır. Havayolu taşımacılığı maliyet olarak diğer taşıma modüllerine göre yüksek olduğundan dolayı bu taşıma yöntemi az da olsa kullanıma sahiptir.
İntermodal Taşıma Sözleşmelerinde her taşıma modülü için ayrı, ayrı sözleşme düzenlenmektedir. Çünkü her taşıma yönteminin şartları farklı olduğundan dolayı lojistik sektöründe ince noktalar olan demoraj, ardiye v.s. gibi oluşabilecek ekstra masraflar ayrı, ayrı taşıma yöntemlerine göre değişir. İntermodal taşımacılık yönteminde kara, deniz, demiryolu ve havayolu taşımaları için her birine ayrı ayrı şartlara uygun olarak sözleşme düzenlenmektedir.
İntermodal Taşımalarda Kullanılan Konteyner Tipleri: Genelde yaygın olarak 45'lik konteynerlar ve özel ekipmanlar kullanılmaktadır. Projelere özel 40'lık ve 20 dc gibi konteyner çeşitleri de kullanmaktadır.